1974'te İzmir'de doğdum. İlk ve ortaokulun ardından 1998'de İzmir Atatürk Lisesine kaydoldum. Atatürk Lisesi dünya görüşüm ve kişisel gelişimim üzerinde çok etkili oldu. 1992 senesinde yine İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF, İktisat bölümünü kazandım. Mezuniyet ve ardından gelen askerlik sonrasında iş için Adana'ya taşındım. 2001 senesinde Adana Çukurova Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladım. Aynı üniversitede İktisat alanında yüksek lisans (2005) ve doktora (2012) derecelerini aldım. Doktoramın tez dönemi başında (2009-2010) Varşova, Polonya'daki Łazarski School of Commerce and Law'da Erasmus değişim programı öğrencisi olarak bulundum. Yüksek lisans ve doktora tezlerimde özellikle enformasyon teknolojilerinin ekonomiye etkileri üzerine çalıştım.
2016'da “Politik İktisat ve Kurumsal İktisat” bilim alanında doçentlik unvanı aldım. Bu dönemden sonra araştırma alanımı politik ekonomi, kurumsal yapı, enerji ve çevre politikaları üzerine yönlendirdim. 2018 yılından itibaren ise Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İİBF, Maliye Bölümünde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak çalışıyorum.
2018'den sonra çalışmalarımı enerjinin fiziki, biyolojik ve sosyal yapılara etkisi üzerine yönlendirdim. Bu dönemde özellikle "Büyük Tarih" (Big History) denilen alana da ilgi duymaya başladım. Makrotarih perspektifinden enerjinin karmaşıklaşma ve çöküş süreçlerindeki rolü giderek daha fazla ilgimi çekti. Astronomi, fizik, biyoloji, sosyoloji, antropoloji, ekoloji ve uygarlık tarihi konularda yıllar süren okumalar yaptım. Bu disiplinlerarası okumaların ürünü ise "Enerji, Karmaşıklık ve Çöküş" adlı kitabım oldu.
Kitapta her ne kadar çok daha fazla şeyden bahsetmek istesem de bir yerde durmam gerektiğini de düşünüyordum. Kitabın hacmini çok fazla arttıracak şeyleri gelecek çalışmalarıma tohum olarak cebime koydum. Son dönemde sürdürülebilir kalkınma, küçülme (degrowth), sistem esnekliği (resilience) gibi konularda okumalara devam ediyorum.
Son olarak hayat sadece bilimden ibaret değil. Bu nedenle biraz da sanattan bahsetmek istiyorum. Özellikle müzikle lise yıllarında ilgilenmeye başladım. Üniversite yıllarımda da kurduğumuz gruplarda bas gitar çaldım. O dönemde pek çok bahar şenliğinde sahne aldım. Ardından neredeyse 20 yıl gitarı elime almadım. Ancak Hatay'da çalışmaya başayınca durum değişti benim gibi akademisyen dostlarımla akşamları buluşup müzik yapmaya başladık. Ardından işi ilerletip Kırkbeşlik adında bir müzik grubu kurduk. Spotify'da yayınladığımız ilk parçamız Masal'ı dünya kadınlar gününde bütün kadınlara armağan ettik. Ardından pandemi döneminde "Devrialem" adındaki albümümüzü çıkardık.
cengizaytun{et}mku.edu.tr